IlmumasMaailma avardav

Juudi toit

Juudi toit

MARGIT PRANTSUS

 

Autor Margit Prantsus ütleb raamatu kohta nii:

Ma ei ole eriline kokk, aga mulle meeldib süüa head toitu. Märkan, kuidas toit on serveeritud, mis koostisosi on kasutatud, rääkimata maitseomadustest. Huvitavaid retsepte ma kirja panna ei oska, niisiis – see raamat ei ole kokaraamat. Küll vahendan hea meelega seda, mida olen märganud lahtiste silmadega ringi vaadates. Toidust kirjutada on sel korral lihtne, sest Iisraeli inimene elab toidukülluses.

Räägin teile isiklikest kogemustest. Olen Iisraelis toitu uurinud viimased 15 aastat – kohati alateadlikult, aga suuresti ka teadlikult. Aasta vältel olen assisteerinud usklikku juudi pereema iganädalaste sabatitoitude valmistamisel. Mul on olnud võimalus külastada sadu juudi kodusid Iisraelis ja tutvuda ka nende köögiga. Kolm aastat elu kohapeal pluss paljud Iisraeli külastused on veidi avanud juudi pühaderoogade maailma ja selle tagamaid oma vaimustavas ning kummastavas mitmekesisuses. Võtan oma toiduvaatlused kokku 2019. aasta kevadel spetsiaalselt sel teemal Iisraeli tehtud ekspeditsiooni käigus.

Nimetan seda sihipärast Iisraeli-reisi ekspeditsiooniks, sest tabavamalt öelda ei oska. Ekspeditsioon, mida iganes leksikonid selle kohta ka ütlevad, on minu ettekujutuses uurimishimuliste inimeste reis kuhugi nende jaoks huvitavasse punkti maakeral. Ei ole määrav, kas nad on seal ennegi käinud. Tähtis, et uuritav koht või valdkond on minejate silmis piisavalt eksootiline, võõras ja mine tea, äkki isegi ohtlik.

Just sama tunnen ka Iisraeli toidust rääkides. Õigupoolest ei räägiks, ammugi kirjutaks ma sellest üldse, kui oleks tarvis koostada kokaraamatut. Aga pinged võtab maha ja hoopiski huvi ning põnevust kruvib väljavaade panna oma mõtted kirja just köögivõhiku vaatepunktist. Sest Iisraelist ja juutide elust juba jätkub, mida kirjutada. Lihtsalt seekordne läbiv teema nende elust kirjutades on toit.

Mulle teadaolevalt ei ole peale paari kokaraamatu eesti keeles ilmunud veel ühegi mõne juudi kirjutatud vabas vormis toiduvaatlust. Nii juhtuski, et juudi toidust kirjutab eestlane.

Beteavon! (hbr „Head isu!“)

Autor Margit Prantsus

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga